Кога е Великден 2024?

Кога е Великден 2024? На 5 Май 2024 година се пада тази година да е Великден.

Спрягайки се с дългия ред от празници, които ни подарява годината, Великден изпъква с ярките си цветове и традиции. Тази година, в България, светлият християнски празник ще се отбележи на 5-ти май. Давайте се потопим в предисторията и културата на Великден, разгледайки какво го прави толкова специален в нашата родина.

Предисторията на Великден ни връща в древността, в дни, когато обичаите и вярванията бяха тясно свързани с природните цикли. Този християнски празник съчетава християнските традиции с древни обичаи, като яйцата и заека, символи на плодородие и новия живот. Така Великден става време за радост, обновление и семейно събиране.

В България, Великден е свързан и със специфични обичаи. Една от най-популярните традиции е боядисването на яйца. Яйцата се боядисват в различни ярки цветове, като червено, зелено и синьо, символизирайки радостта и живота. Традиционно, след обреда на боядисване, яйцата се “бият” в приятелска игра, като този с несчастно разбито яйце се смята за проиграващ.

Още една традиция, свързана с Великден в България, е празничният обяд. Масата е нарязана с традиционни ястия като агнешко, което символизира Христос, и козунаци, които представляват възкресението. Неизменна част от празничната трапеза са и печените козунаци, които ухаят с аромат на ванилия и портокалов цвят.

А сега, нека се насладим на вкуса на Великден с една вкусна рецепта за козунак:

Рецепта за Козунак

Съставки:

 • 500 г брашно
 • 100 г захар
 • 10 г сол
 • 10 г суха мая
 • 200 мл прясно мляко
 • 3 яйца
 • 150 г масло (разтопено)
 • Нарязани кори от 1 портокал
 • Ванилова захар
 • Яйце за намазване

Начин на приготвяне:

 1. Разтворете маята в топло мляко с малко захар и оставете да кисне.
 2. В голяма купа смесете брашното, захарта и солта.
 3. Добавете яйцата, разтопеното масло, корите от портокал и ваниловата захар.
 4. Постепенно добавяйте маята и замесете меко тесто.
 5. Оставете тестото да втаса на топло място, докато се удвои в обем.
 6. Сформирайте козунак в желаната форма и го оставете да втаса отново.
 7. Намажете с разбито яйце.
 8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-40 минути или докато козунакът стане златист.

Сега, с вкусен козунак в ръцете и уютната атмосфера на Великден в сърцата ни, можем да се насладим на този светъл празник с любимите си хора. Великден 2024 носи не само традиционните обичаи, но и възможността да се насладим на красотата на обновлението и свежестта на новия живот.

Trending