Последни доклади от новинарския и репортажен уебсайт The Conversation и новинарската агенция Bloomberg разкриват впечатляващо влияние на електрическите скутери върху търсенето на петрол, и цифрите не остават място за съмнение.

Електрически скутери срещу търсенето на петрол

Докладите оценяват, че възприемането на електрическите скутери в страни като Китай, където те са популярни и законни в цялата страна, е намалило търсенето на петрол четири пъти по-бързо от електрическите автомобили и камиони.

Цифрите говорят за себе си

Според докладите, в момента по света съществуват около 20 милиона електрически пътнически превозни средства и 1,3 милиона електрически автобуси, фургони и камиони през 2022 г. В сравнение с това, броят на 280 милиона електрически скутери и мотоциклети е впечатляващ.

Спад в търсенето на петрол

Този голям брой дву- и триколесни електрически превозни средства води до спад от един милион барела на ден, което представлява приблизително 1% от глобалното дневно търсене на петрол.

Влияние върху Австралия

Според платформата за данни Knoema, дневната консумация на петрол в Австралия през септември 2023 г. беше 1 058 000 барела, което е малко по-малко в сравнение с преди десет години, когато пикът беше 1 113 000 барела през 2013 г., според Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA).

Сравнение с Електрическите Автомобили

Относително малкият брой електрически автомобили на пътищата в Австралия – които съставляват 7,2% от общия брой нови продажби на превозни средства през 2023 г., и по-нисък процент от общия автомобилен парк – вероятно не е оказал дискерниментируемо, дългосрочно въздействие върху консумацията на петрол тук.

Заключение

В светлината на тези факти, едно е ясно – електрическите скутери се превръщат в ключов играч в усилията за намаляване на зависимостта от петрола и постигане на по-устойчиви начини на транспорт.

Trending